Savannehuis
Een duurzaam en gezond verblijf voor langnekken in Blijdorp, want "Mensen wonen in huizen, dieren niet'
Locatie:
Rotterdam
"Mensen mogen dan wel in huizen wonen, maar dieren niet." Dat was het uitgangspunt voor het ontwerp van dit bijzondere verblijf, dat geïnspireerd is op principes van Cradle to Cradle en Biophilic Design. Het draait hier in de eerste plaats om de hoofdbewoners van dit verblijf en hun welzijn. Zo was het bijvoorbeeld een vereiste om schadelijke materialen te vermijden. Dit voornamelijk omdat giraffen van nature aan alles likken. Na dierenwelzijn zijn aspecten als gebruiksvriendelijkheid voor hun verzorgers en een bijzondere natuurbeleving voor hun bezoekers belangrijk.
Inspiratie voor dit duurzame en comfortabele verblijf is gevonden in Afrika, met name de Afrikaanse Savanne, de kenmerkende structuur van Afrikaanse dorpen en de kralen waarbinnen dieren daar worden gehouden en beschermd. Dit verblijf is een moderne interpretatie van die Afrikaanse kraal en vanwege het Nederlandse klimaat voorzien van goed geïsoleerde gevel. Dankzij het transparante dak krijgen de dieren hun dagelijkse hoeveelheid UV en kunnen de bezoekers de dieren altijd bewonderen bij natuurlijk daglicht en voelt het binnen als buiten. Bovendien kunnen de giraffes dankzij dit zonlicht doorlatende dak ook aan de noordzijde buiten van de zon genieten terwijl ze beschut uit de koude wind staan.
De logistieke route van publiek en verzorgers zijn gescheiden, voor prettige werk- en bezoek omstandigheden.
Unieke face-to-face beleving
Bij het betreden van het verblijf komen de bezoekers op 2.7 meter hoogte en dichtbij de giraffes uit. Hierdoor kunnen ze hen recht in de ogen kijken. Wanneer de dieren buiten zijn, bieden de hoge deuren van het verblijf de bezoekers een doorkijk naar de savanne waar de giraffes vrij rondlopen. Deze ontwerpbenadering geeft niet alleen een uniek perspectief op de dieren, maar creëert ook een harmonie tussen de bewoners en hun natuurlijke omgeving.
Biobased
Vanwege dierenwelzijn is het verblijft hoofdzakelijk opgebouwd met gezonde biobased materialen. Zo is er een biobased isolatie (houtvezels) en gevelbekleding (riet) toegepast en is he aan de binnenzijde afgewerkt met een biobased plaatmateriaal vervaardigd uit geperst gras.
Form follows behavior & Cadle to cradle
De 28 gelamineerde baleinen zijn gemaakt van onbehandeld fsc-hardhout. Enerzijds om de onderhoudskosten te reduceren, maar voornamelijk met het oog op rust voor de giraffen in het verblijf. De ordening van de baleinen, hun vorm en materialisering komt het welzijn van de giraffen ten goede: ‘form follows behaviour’.Het geheel is bovendien volledig demontabel en kan hergebruikt worden. Datzelfde geldt voor het transparante dak. De ordening van de baleinen, hun vorm en materialisering komt het welzijn van de giraffen ten goede: ‘form follows behaviour’.
Natuurlijk airco & no nonsens verwarming
Voor het creëren van een comfortabele leefruimte, een duurzaam gebouw met een goed binnenklimaat, is rekening gehouden met het gedrag van de dieren en de natuurlijke elementen: zon, wind en regen. Zo wordt er voor natuurlijk daglicht en warmte gebruik gemaakt van zogenaamde passieve zonne-energie. Voor de koeling wordt het principe van natuurlijke trek en onderdruk gebruikt in combinatie met ventilatiekleppen aan weerszijde van het gebouw
Het dak is transparant en de hoogte van de gevels tussen de houten baleinen is zo bepaald dat de zonnewarmte optimaal kan worden benut. Maar er is ook altijd schaduw binnen, zodat de dieren zelf kunnen kiezen om in of uit de zon te staan.
Op extreem koude dagen wordt niet het 4600 kubieke meter grote volume verwarmd, maar de dieren. Die kunnen warmte vinden bij de z.g. knuffelelementen’. Hout is niet alleen inde constructie van het gebouw terug te vinden, maar ook als aanvullende warmtevoorziening. In plaats van fossielen brandstoffen te verbruiken worden namelijk houtsnippers gestookt. Die houtsnippers zijn gemaakt van he snoeiafval van de gemeente en diergaarde.
Foto's: MartijnDijkstra.nl - johnlewismarshall.com
Youtube : TV Rijnmond veel hoger en veel groter