Cradle to cradle gebouwen ontwerpen

Natuurlijke architectuur

door: Menno Lam

publicatie magazine Energie & Milieu - editie: juli 2010

Natuurlijke Architectuur

Door een passende ontwerpstrategie en zorgvuldig materialen af te wegen, leveren we een positieve bijdrage aan het (wereld)klimaat, maar ook door de intrinsieke waarde van het lokale klimaat te gebruiken’

LAM architects opereert vanuit de centrale gedachte ‘leaving traces behind, for a better world’. Ons bureau maakt ‘Tailor Made Architecture’, ontwerpen die voldoen aan de esthetische- en comforteisen, aansluiten op de omgeving en goed zijn voor het milieu. ‘Leaving traces behind’ gaat over meer dan het milieu.

Mijn inziens gaat tevens over het welzijn van de gebruiker. Mensen gedijen het best onder natuurlijke omstandigheden; daglicht en frisse buitenlucht zijn nog altijd cruciaal voor ons. Wat we nodig hebben is beschutting tegen de elementen, geen afsluiting ervan. Door de verbinding te zoeken met de natuur, creëer je bewustwording en dat brengt een bepaald gedrag teweeg.

Functionaliteit en beleving

Ik vind dat architectuur niet op zichzelf staat, het is een mooi gebruiksvoorwerp. Functionaliteit is een must. In die zin verbindt het comfort en de beleving de gebruiker met de essentie. Architectuur is synoniem voor ‘keep it simple to enjoy life’. Het is net als met zeilen, niet zwoegen en onderhouden, maar volop genietend al glijdend over de waterspiegel en door het landschap.

Het gaat mij in eerste instantie niet om duurzaamheid of energie, het gaat om leefbaarheid, genieten en ‘common sense’. De verschijningsvorm van onze ontwerpen is vaak toe te schrijvenaan de combinatie van functionaliteit en beleving. Maar ook de verbinding met de plek, de intrinsieke waarde daarvan heeft invloed op onze ontwerpen. Het is altijd mooi om te zien hoe onzichtbare parameters vorm kunnen geven aan een gebouw. Je ziet dit bijvoorbeeld bij het Giraffenhuis en Dutch Mountain, gestapelde ‘tuinen met paviljoens’ met daarover heen een megakoepel. De koepel weet de windenergie optimaal te benutten, omdat de vorm gebaseerd is op een studie van de locale heersende windrichting. Door de combinatie van wind- en zonne-energie (passief en actief) genereert de koepel de benodigde energie, garandeer een optimaal binnenklimaat, functioneert als geluidscherm en bevordert synergie tussen de medewerkers.

afbeelding : Dutch mountain

Bij het Giraffenhuis hebben we optimaal ontworpen voor het welzijn van dieren, wat bovendien zowel de presentatie als exploitatie ten goede komt. Vanuit de Cradle to Cradle filosofie hebben we materialen gekozen en gebruiken we passieve zonne-energie. We verwarmen niet het hele gebouw, maar alleen de dieren, dat scheelt enorm in stookkosten en CO2-uitstoot. Het ontwerp is onderhoudsarm, dus ook daar geen onnodige kosten of hinder voor het publiek en de dieren.

afbeelding: Principe doorsnede Giraffenhuis m.b.t. duurzaamheid

 

afbeelding : Giraffenhuis Blijdorp

Holistisch ontwerp

Natuurlijke en duurzame principes mogen wel degelijk meebepalen in het eindresultaat. Het volledige palet inspireert tot een holistisch ontwerp. De synergie werkt daarbij complementair en esulteert in een design, dat in al haar eenvoud maximaal comfort, beleving en functionaliteit biedt.

Waarom-vragen.

LAM is kritisch, stelt 'waarom-vragen' in lijn met de betekenisvolle woorden van Glenn Murcutt: ‘Life is not about maximising everything, it’s about giving something back - like light, space, form, serenity, joy; you have to give something back.’ dat doen wij mt architectuur voor onze klanten. Op geheel eigen wijze laten we mensen genieten van de (omliggende) natuur. In de verwachting dat ze ervan gaan houden en het gaan koesteren. Zoals de man die in de Birdwalk Villa woont en elke dag, dankzij een lang extreem smal balkon (Birdwalk), tot op de grens van ‘zijn’ inmiddels dierbaar beschermd natuurgebied komt. Als mensen de natuur gaan koesteren, ontkiemd duurzaamheid!

 

Het originele artikel kun je via deze link  lezen

Top